Nu sunt puțini cei care uită complet să înnoiască rovinieta, circulând astfel multe zile fără a avea plătită taxa de drum. Iată ce se întâmplă dacă ai circulat mai multe zile fără rovinietă pe drumurile naționale.
Plata rovinietei este obligatorie pentru toate mașinile care folosesc rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi a României. În lipsa rovinietei, care atestă plata taxei de drum, șoferii pot fi amendați, iar amenzile nu sunt deloc mici. Atât valoarea rovinietei, care diferă în funcție de tipul mașinii, cât și nivelul sancțiunilor, sunt prevăzute în OG 15/2002.
Astfel, potrivit actului normativ menționat, rovinieta este „o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale”. În cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni. După acest termen, fapta se prescrie.
După ce șoferul fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie, concret, în OG 15/2002.
Prin urmare, un șofer care a circulat de mai multe ori fără rovinietă valabilă poate fi sancționat o singură dată până la momentul comunicării procesului verbal de constatare a contravenției. În cel mai favorabil caz, asta înseamnă că de la momentul în care a fost surprins prima oară de camere fără roviniete și până când a primit procesul verbal pentru amendă pot trece până la 6 luni. În acest interval, contravenientul nu poate fi amendat de mai multe ori, chiar dacă a fost surprins de camere de nenumărate ori fără rovinietă.
Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).
Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.